<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="1252"%> ASTEL - FYKE-opas
       
 

LIIKE JA TASAPAINO

TULOSTETTAVA PDF

1. LIIKE
Liikkeen luokittelu
Liikkeen jatkavuus
Liike ja vuorovaikutus
Liikkeen muuttuminen

Vain vuorovaikutus voi muuttaa liikettä
Vuorovaikutusten luokittelu
Kappaleen vaikutus liikkeen muutokseen

2. LIIKKEEN, VOIMAN JA MASSAN MITTAAMINEN
Nopeus
Kiihtyvyys
Vuorovaikutus ja voima

3. TASAPAINO
Painopiste
Tasapainon lajit
Kappaleen kaatuminen
Mekaaninen kone
Vipu
Kalteva taso
Väkipyörä

 

    Tasapainon lajit 

Kaappikellon heiluri, pienen lapsen pystyssä pysyvä juomamuki, shampanjalasi ja vierivä kuula ovat esimerkkejä erilaisista tasapainotilanteista. Olennaista tasapainossa on sen vakavuus eli kuinka hyvin tasapaino säilyy poikkeutustilanteessa. Jos kappale hakeutuu aina tasapainotilanteeseen, sen tila luokitellaan vakaaksi (vauvan juomamuki). Jos taas poikkeutus voi tuhota kokonaan tasapainon, on kyseessä epävakaa tasapainotila (shampanjalasi). Silloin kun ei ole selkeää yhtä tasapainotilannetta, puhutaan  epämääräisestä tasapainosta (vierivä kuula).

Vakaa ja epävakaa tasapaino

Epämääräinen tasapaino

Tasapaino voi olla vakaa, epävakaa tai epämääräinen .

Tehtävä 26: Mieti muita esimerkkejä erilaisista tasapainotilanteista. (VASTAUS: epävakaa: seisovat sirkushevoset, pöydälle tylppä pää alaspäin pystyyn asetettu kananmuna, epämääräinen: vierivä tai kelluva pallo, vakaa: seinällä riippuva taulu)

Tehtävä 27: Rakenna tulitikusta, veitsestä ja haarukasta kuvan mukainen tasapainoilija. Missä on rakennelman painopiste? Mikä tasapainolaji on kyseessä? Suunnittele muita vastaavia arkipäiväisistä välineistä koottavia tasapainoilijoita.