Suomeksi På Svenska In English Auf Deutsch

 

Aikuisten välineitä työn kehittämisessä

Täältä löydät tietoa työn kehittämisestä lasten ja nuorten kanssa osallisuuden ja yhteisöllisyyden näkökulmasta. Toiminnassa lasten ja nuorten näkökulmat, tiedot ja ideat saavat tulla esiin. Ne ovat toiminnan suunnittelussa je toteutuksessa tärkeässä osassa - ammattilaisten ja vanhempien osaamisen lisäksi - niin päivähoidossa, koulussa, kirjastossa, nuorisotyössä, kerhotoiminnassa, sairaalassa, erityistoiminnassa kuin kulttuurin tekemisessäkin.

*********************************************************

TUTKIVA, LEIKKIVÄ YHTEISTOIMINNALLISUUS

Pysyvät, yhteistoiminnalliset ja tutkivat pienryhmät kuuluvat toimintatapaan ryhmäperhepäiväkoti Aitolassa, jossa on vuosien ajan dokumentoitu 1-5-vuotiaiden toimintaa. Lapset ajattelevat, tutkivat, leikkivät ja heitä sadutetaan. Suunnittelussa tärkeänä osana ovat vanhempien ja lasten toiveet. Espoon Aitolassa on tehty pieni opas "uusia" työntekijöitä ja opiskelijoita varten. Katso Helena Lindqvistin kirjaamat toiminta-askelmat tästä.

KIRJALLISUUTTA:

  Leikkivät tutkijat -kirja ja video kertoo esimerkkien kautta, miten voidaan suunnitella ja toteuttaa työskentelyä lasten kanssa niin, että he ovat siinä itse aktiivisesti mukana. Leikkiin ja lasten omaan toimintaan perustuvien projektien etenemistä kuvataan eri ikäisten ryhmissä: 1-2 v, 3-4 v, 5 v ja 6 v. Tilaa Leikkivät tutkijat -kirja ja video tarjoushintaan 25 € +lähetyskulut. Tilaa ja katso tarkemmin tästä. Kysy lisää: lapsetkertovat@gmail.com
  Osallistavaa toimintaa lasten kanssa sivusto tehtävineen ja vinkkeineen.
Samasta aiheesta kirja myös netissä (pdf-muodossa).
 

LAPSET KERTOVAT… - aineistoa. Seminaarijulkaisussa Lapset kertovat... eri alojen tutkijat valottavat lasten tapaa toimia ja hahmottaa maailmaa sekä kehittämishankkeita. Mukana on mm. sadutus vaikeissa elämänolosuhteissa elävien lasten kohtaamisen välineenä, katsaus EU-puheiden ja 5-vuotiaiden lasten puheen eroista ja näkökulmia vastasyntyneiden aivotutkimuksessa esiin tuomasta lapsen kulttuurista ja paljon muuta. Stakesin julkaisema seminaarijulkaisu verkossa. Lataa tästä

  Sadutuksen perusteos: Sadutus - Avain osallistavaan toimintakulttuuriin. Karlsson, Liisa. 2005. PS-kustannus. Opetus 2000-sarja. Jyväskylä. (tarjous 26 €, norm. 29 €) - mukana sadutusohje parillakymmenellä kielellä! Katso lisää tästä.
  Sinun, minun, meidän mango. Sadutusta yli kulttuurirajojen –kirja esittelee, kuinka sadutusta voi hyödyntää esimerkiksi maahanmuuttajatyössä, kansainvälisyys­kasvatuksessa ja kehitysyhteistyössä. Lisää tietoa tästä.

 

Lasten omien satujen kirja on tekeillä. Lisätietoa: sadutus@gmail.com

 

Viereinen kuva on Samiran kirjoittamasta ja kuvittamasta sadusta, joka on kirjassa:
Voitko olla? E du me mej? (Kemppainen & Riihelä toim. 2000)

*********************************************************
Kiitos kiinnostuksestasi! Kommenttisi ovat tervetulleita! Lähetä ne sähköpostilla:
lapsetkertovat@gmail.com

Sivun alkuun

Lapset kertovat -pääsivulle


Yhteyshenkilö: