Lapset kertovat - logo

LAPSET KERTOVAT -TUTKIMUSMENETELMIÄ

 

Täältä löydät työvälineitä työn kehittämiseen lasten ja nuorten kanssa.

TUTKIVA, LEIKKIVÄ YHTEISTOIMINNALLISUUS

Ryhmäperhepäiväkoti Aitolassa on vuosien ajan dokumentoitu 1-5-vuotiaiden toimintaa. Lapset ovat pysyvissä, yhteistoiminnallisissa pienryhmissä. Lapset tutkivat, leikkivät ja heitä sadutetaan. Suunnittelussa tärkeänä osana ovat vanhempien ja lasten toiveet. Espoon Aitolassa on tehty pieni opas "uusia" työntekijöitä ja opiskelijoita varten. Katso Helena Lindqvistin kirjaamat toiminta-askelmat tästä.

KIRJALLISUUTTA:

  Leikkivät tutkijat -kirja ja video kertoo esimerkkien kautta, miten voidaan suunnitella ja toteuttaa työskentelyä lasten kanssa niin, että he ovat siinä itse aktiivisesti mukana. Leikkiin ja lasten omaan toimintaan perustuvien projektien etenemistä kuvataan eri ikäisten ryhmissä: 1-2 v, 3-4v, 5v ja 6v. Tilaa Leikkivät tutkijat kirja ja video tarjoushintaan 25 € +lähetyskulut. Tilaa ja katso tarkemmin tästä. Kysy lisää: lapsetkertovat@gmail.com
  Osallistavaa toimintaa lasten kanssa sivusto tehtävineen ja vinkkeineen.
Samasta aiheesta kirja myös netissä (pdf-muodossa).
  LAPSET KERTOVAT… - aineistoa. Seminaarijulkaisussa Lapset kertovat... eri alojen tutkijat valottavat lasten tapaa toimia ja hahmottaa maailmaa sekä kehittämishankkeita. Mukana on mm. sadutus vaikeissa elämänolosuhteissa elävien lasten kohtaamisen välineenä, katsaus EU-puheiden ja 5-vuotiaiden lasten puheen eroista ja näkökulmia vastasyntyneiden aivotutkimuksessa esiin tuomasta lapsen kulttuurista ja paljon muuta. Stakesin julkaisema seminaarijulkaisu verkossa. Lataa tästä.
  Sadutuksen perusteos: Sadutus - Avain osallistavaan toimintakulttuuriin Karlsson, Liisa. 2005. PS-kustannus. Opetus 2000-sarja. Jyväskylä. (tarjous 26 €, norm. 29 €) - mukana sadutus-ohje parillakymmenellä kielellä! Katso lisää tästä.
  Sinun, minun, meidän mango. Sadutusta yli kulttuurirajojen –kirja esittelee, kuinka sadutusta voi hyödyntää esimerkiksi maahanmuuttajatyössä, kansainvälisyys­kasvatuksessa ja kehitysyhteistyössä. Tilaa ilmainen kirja tästä.

************************************************************

Miten saadaan relevanttia tietoa lapsilta? Liisa Karlsson
Julkaistu netissä 2.12.2004

Siltojen ja lähtöjen tiede. Italo Calvinon Näkymättömien kaupunkien haaste tutkijasubjektille. Atte Oksanen 
Julkaistu netissä 8.5.2003

Kiitos kiinnostuksestasi! Kommenttisi ja kokemuksesi ovat tervetulleita! Lähetä ne sähköpostilla: lapsetkertovat@gmail.com

Sivun alkuun

Lapset kertovat -pääsivulle


Yhteyshenkilö: