Barnen berättar -projektet

Länkar på svenska: Sagoteringsmetoden Rapporter kring forskning  Publikationsrådet
Länkar med text på finska: Projekten Medlemmar Publikationer
Seminarier  
Se även de engelska texterna!

I sagolabyrinten på Helsingfors Bokmässa

Fem sagor blev till på svenska på bokmässan 25.10.-28.10.2001. Orsaken till att sagorna inte blev flera, var nog den, att de svenska barnen borde ha haft sitt eget sagoteringstält med texter enbart på svenska. Du återfinner sagorna här nedan samt bland de finska sagorna, som var 260 till antalet.

Paulina Lönnroth 11 år - Sagoterare: Monika Riihelä

Räven som kunde tala

Det var en gång en flicka som hette Paulina. Hon vann en resa till Lappland. Hon var ute och skidade i fjällen när det kom en snöstorm. Skidspåren efter henne snöade igen. Hon hittade inte hem till hotellet mera. Hon skidade och skidade och skidade och kom in till en tätare och tätare och tätare skog. Nu blev hon rädd. Hon skidade hårt hårt hårt. Där stod en räv. Hon tyckte precis att räven talade. Räven sa: "Vad gör du i den här täta urskogen?" "Jag har gått vilse och hittar inte hem till hotellet. Jag lovade att komma hem till middag till hotellet. Men nu e det omöjligt. Snälla räv hjälp mig hem." "Håll i mig så drar jag dig hem." Räven drog och drog och drog. Men det hade blivit för djup snö. Skidorna måste lämnas i skogen. Hon hörde rop långt ifrån. Där var mamma och pappa. Räven försvann kvickt och sa: "Säg aldrig att djur kan tala." Så for hon hem till hotellet med sin mamma och pappa. Hon var några dagar till på hotellet och träffade räven varje dag.

Idil 9 år - Sagoterare: Monika Riihelä

Jag skall berätta fyra vitser. Och de kommer alla i ordning. Det var en gång en gumma som aldrig satt peppar i maten, för hon tyckte inte om peppar. En dag sa hennes man: "Det smakar ju ingenting när du inte sätter peppar i maten." Och så sa gumman:" Är det du eller jag som gör maten?"

Så kommer nummer två av vitsarna. Gummans man mjölka korna och gav mjölken åt korna. Och så sa gumman: "Jag tror du gör på lite fel sätt." Och gubben svara: "Är det du eller jag som mjölkar korna?"

Nummer fyra av vitserna. Ska det inte komma nummer tre nu? Är det du eller jag som berättar vitserna?
Sen var det slut.

Emma 4 år - Sagoterare: Renja-Kajsa Martikainen

Det var en gång Mumintroll som heter Mumin. Och sen kom en brill. Hon hade potatis. Hon hade också soppa, som hon hällde på ett huvud. Och skrek hon på Mumin pappa och Mumin mamma att hjälppa. Och sen svimma hon. Hon svimma på ett nerförs backe och sen hällde Mumin vatten. Och sen går hon hem på Mumindalen.

Rosa 17 år - Sagoterare: Monika Riihelä

Oiski Poiskis biblioteksutfärd
Oiski Poiski var en liten figur som var mycket nyfiken. En dag tappa han bort sej i biblioteket och sniffa mellan böckerna och tyckte att det lukta damm. Han kom på att han inte kunde läsa. Han förstod inte ett skvatt av böckernas innehåll. Han blev mycket lessen och då kom en gammal dam och hitta honom när han satt på bokhyllan och snyfta. Hon hjälpte honom förstås och hon läste en bok tillsammans med honom. O Oiski Poiski tänkte att kanske det inte var så hemskt att inte kunna läsa för det finns ju gamla människor som kan läsa åt honom. Damen lova att hon skulle hjälpa honom att lära sig att läsa. Då var han glad.

Carolina Forss & Olga Salminen 11 år & 12 år - Sagoterare: Monika Riihelä

Det var en gång en gekko, som bodde i Kronohagens lågstadieskola. Gekkon hette Krukus. Krukus var mycket gulli och alla elever gillade honom. Krukus tyckte om maskar och syrsor. Men inge tyckte om syrsorna eller maskarna. Ingen ville ge mat åt den. Men det fanns några i årskurs sex som var så modiga att de vågade ge mat åt den. En dag när dom där modiga eleverna gick och äta blev de förgiftade. Efter det de kunde inte mata gekkon, för de var borta från skolan i många dagar. Sen kom två lärare och sen kom de med stora hanskar, för ifall de inte skulle ha haft handskar, skulle de inte ha vågat ge mat åt honom. Sen gav de så mycket mat att den exploderade. Så ingen såg gekkon efter det. Snipp snapp slut så var sagan slut.


Till sidans topp

Till början av Barnen berättar sidorna


Kontaktperson: