Helsingin Yliopisto
Kim leikkien nimi tulee R.Kiplilingin samannimisestä romaanihahmosta, jonka partioliikkeen perustaja Baden-Povell toi tutuksi partioliikkeen kautta. Kiplingin romaanihahmon iloisen ja nokkelan poikaviikarin Kimin muistia ja huomiokykyä kehitettiin leikeillä, joissa hetken katselun jälkeen piti muistaa mahdollisimman paljon yksityiskohtia jostain maisemasta, kaupanhyllystä ym. Kimin leikit ovat luonteeltaan kaikki samantapaisia ja perustuvat eri aistien, keskittymiskyvyn, tarkkaavaisuuden ja muistin kehittämiseen. Tässä pari Kim leikkiä, joista on helppo itse vielä kehittää erilaisia muunnelmia. (Aulio, O. (1985). Suuri Leikkikirja. Gummerus, Helsinki)
Tavallinen kim-leikki

leikkijöiden määrä: vähintään 3-4
Tarvittavat välineet: 10-25 esinettä (tai lelua) ja jokaisella kynä ja paperia

Erilaiset esineet asetetaan pöydälle. Leikkijät saavat katsella niitä minuutin ajan. Sitten ne peitetään tai laikkijät viedään toiseen huoneeseen. Tämän jälkeen leikkijät saavat 5 minuuttia aikaa kirjoittaa paperille esineet, jotka he muistavat. Eniten esineitä muistanut on voittaja. Leikkiä voidaan muunnella siten, että kulloinkin käytetyt esineet valitaan tietyltä rajoitetulta alalta. Esim. lelut, työkalut, konttoritarvikkeet, ruoanvalmistus ja tarjoiluvälineet, puu-, kangas- tai metalliesineet, koulutarvikkeet jne.

Pienten lasten kanssa samaa laikkiä voi leikkiä ilman kynää ja paperia vain muistelemalla. Pöydällä olleet esineet laitetaan pussiin ja aina kun joku muistaa yhden esineen oikein se otetaan takaisin pöydälle.

Poisto-kim

Leikkijöiden määrä: 3-4
Tarvittavat välineet: 15 erilaista pikkuesinettä

Tavarat ovat pöydällä. Kun kaikki ovat katselleet niitä jonkun aikaa, he sulkevat silmänsä, paitsi yksi, joka saa ottaa yhden tavaran pois pöydältä ja piilotttaa sen. Muut saavat avata silmänsä ja katsella jonkun aikaa sekä sen jälkeen kirjoittaa poistetun esineen nimen. Voidaan leikkiä myös siten, että kukin merkkaa lapulle joka kerta poistetun esineen. Eniten oikeita vastauksia kirjoittanut voittaa.


Ääni-kim

Sopivin ikäryhmä: 10-14 vuotiaat
Tarvittavat välineet: Äänien synnyttämiseen tarvittavat välineet ja kullakin leikkijällä kynä ja paperia

Leikin ohjaaja esittää erilaisia ääniä toisesta huoneesta tai verhon takaa. Esim. kellon tikitys, veden juonti, sahaus, tulitikun sytytys jne. Kun kaikki äänet on esitetty, osaanottajat kirjoittavat muistiin kaikki äänet mitä muistavat. Äänet voi myös etukäteen nauhoittaa ja soittaa kasetilta.

Pienten lasten kanssa voidaan arvuutella piilosta kuuluvia lelujen tai eläinten ääniä. Kun ääni on arvattu oikein näytetään lelu tai eläimen kuva (tai pehmolelu).

Lisää Kim leikkejä löydät Olli Aulion kokoamasta Suuresta Leikkikirjasta!

<- Takaisin