Suomeksi På Svenska In English Auf Deutsch

 

Lasten sadutettuja satuja, kertomuksia ja sävellyksiä

Lapset kertovat omista ajatuksistaan, tavastaan ajatella ja toimia omien kertomustensa kautta. Heillä on tietoa, jota aikuisilla ei ole. Heitä kannattaa kuunnella.

Jos saduttaa säännöllisesti samaa lasta tai lapsiryhmää tutustuu - tutkimusten mukaan - aivan uudella tavalla tuttuihinkin lapsiin. Samalla pysähtyy lapsen kohtaamiseen, hetkeen jossa ollaan yhdessä lapsen esiin tuoman asian äärellä. Lasten osaamista ja ajatusten moninaisuutta hämmästelee tuhannet saduttajat.

*********************************************************

Messusadutus

*Helsingin Kirjamessuilla julkaistaviksi halutut sadutetut tarinat vuodelta 2009.
*Helsingin Kirjamessuilla julkaistaviksi halutut sadutetut tarinat vuodelta 2008.
*
Lapsimessuilla kerrottuja satuja ja tarinoita vuodelta 2007.
* Helsingin Kirjamessuilla sadutettuja tarinoita ja sävellyksiä vuodelta 2006.
* Helsingin Kirjamessuilla sadutettuja satuja vuodelta 2001 tästä.
* Hyvän arjen avaimia –messuilla Ylivieskassa 13.10.2007 kerrotut lasten ja aikuisten sadut tästä.

*********************************************************

Kansainväliset sadutuksen ja sadunkerrontapäivä
t
vietetään joka vuosi maaliskuussa 20 päivän tietämissä. Tässä edellisten vuosien satusatoa: lasten, nuorten, työikäisten ja vanhusten tarinoita.

 

* Lasten ja aikuisten sadutettuja satuja sadutuspäivänä Villa Elfvikissä 2011.
* Lasten ja aikuisten (3-80 v) satuja sadutuspäivänä Villa Elfvikissä 2009.
* Lasten satuja sadutuspäivänä 2007 (katso alla).
* Lasten satuja sadutuspäivänä 2006.

  * Satuja maailmalta sadutuspäivänä 2006.
  * Aikuisten satuja sadutuspäivänä 2006.
  * Päiväkoti Wilholan lasten satuja sadutuspäivänä 2006.
  * Satuja kansainvälisenä sadutuksen ja sadunkerronnan päivänä 20.03.2004.

********************************************************

Satu mäenkielellä. Päiväkodin saduttaja kertoo: Päiväkodin osastolla Kiirunassa, Ruotsissa on suomenkielisiä ja meänkielisiä lapsia ja he saavat vapaasti istua osastolla olevaan ”kertojan tuoliin” ja aikuiset ja lapset kuuntelevat erilaisia kertomuksia. Välistä on otettu myös valokuvia ja dokumentoitu tapahtumat lasten kansioon osastolla ja seinille eteiseen. Eräänä päivänä Ida (6v) halusi kertoa mielisadun omin sanoin. Ida puhuu myös meänkieltä ja niin hän alkoi kertoa meänkielellä.

Sadutusmenetelmä on erittäin hauskaa osastollamme ja lapset kasvattavat myös itsevarmuutta ja sanavarastoa. Meille aikuisille hetket ovat tärkeitä, sillä tuntee jotenkin pysähtyvän kuuntelemaan ihan ”oikeasti”." Katso Idan satu tästä.

********************************************************

* Sadutetut sadut TottaTarua tapahatumassa Pointissa Vantaalla 3.4.2011

********************************************************

Lapset kertovat -sivustoille lähetettyjä satuja: Katso tästä.

*********************************************************

Laura Linnan (6v 8kk) itse kirjoittama ja kuvittama kirja Kaunis Päivä Rannalla, 2009.

*********************************************************

Suomen Akatemian kulttuuri 2001 -tapahtumassa Helsingissä 29.9. 2001 sadutusnurkkauksessa sadutettuja satuja: Dinosaurus - Elefantti -  Heppa - Herra Hoppu - Hiiri lähti maailmalle - Ihmissatu vanhoista ihmisistä - Karhuperhe - Kilpikonna - Kissa - Koiran matka Ranskaan - Luurankohirviö - Numerosatu - Olipa kerran mato - Pieni tyttö - Pikku Kalle meni kauppaan - Puutarha - Pääkallosatu - Rakettijengi - Sisko ja veli - Susi ja antilooppi - Äitini on noita

*********************************************************

Avaruussatuja kertovat Kantvikin esikoululaiset pitkän projektinsa päätteeksi hollantilaiselle opiskelijalle Karen Smidth'lle. Saduttajana Sirkka Leivo Kirkkonummella, 28.05.01.

*********************************************************

Outi Sädekallion kokoama lasten omien satujen kirja: Sekasatukirja.
*********************************************************

Aitolan perhepäiväkodissa Espoossa on koottu 100 lasten satua vuosina 2000 - 2003
*********************************************************

Emma (3-4 v) ja Ronja (1-2v) kertovat ja kuvittavat sadutuksen tapaan tehtyjä runoja. Tarinat on tehty yleensä kotona ja saduttajana on toiminut aina Piritta-äiti.
Emman runoblogi: leppis.vuodatus.net
Ronjan peppiblogi: peppiblogi.vuodatus.net
*********************************************************

Lasten kanssa työtätekevät ovat jo monena vuotena niin Suomessa, Pohjoismaissa kuin kaikissa maanosissa käyttäneet sadutusta lasten kuuntelumenetelmänä. Saduttaminen on englanniksi Storycrafting ja se eroaa tietyllä olennaisella tavalla ikivanhasta kertomisen menetelmästä, Storytellingistä. Saduttamismenetelmä on tuonut monia etuja työssä kohtaamisessa ja myös kotona vanhempien ja isovanhempien sekä lasten välillä. Menetelmän käytöstä ja sen hyödyistä on myös julkaistu ensimmäinen väitöskirja Lapsille puheenvuoro (Karlsson, L. 2000, ks. Julkaisut-linkkiä vasemmalla) sekä sadutuksen perusteos Sadutus - avain osallistavaan toimintakulttuuriin (Karlsson, L. 2005, ). Satu sammakoista on yksi sadutusmenetelmällä kirjatuista tarinoista. Klassinen ohje kuuluu: Lasta tai lapsiryhmää pyydetään kertomaan satu. Kertomus kirjataan aivan sellaisena kuin lapsi sen kertoo. Kun satu on valmis, se luetaan hänelle ja hän saa tehdä siihen korjauksia, mikäli haluaa. Lapsella on tekijän oikeudet omaan satuunsa.

Lasten loputon tarinan virta, monine hulvattomine seikkailuineen on sadutusmenetelmän avulla nähnyt päivän valon. Lasten kiinnostus kirjoitusta ja lukemista kohtaan on spontaanisti kasvanut sadutuksen aikana. Moni lapsi on kertomalla omia satuja oppinut niiden avulla itse lukemaan. Nämä lapset ovat yleensä olleet alle kouluikäisiä.

Sadutus on myös ollut avuksi moneen ongelmaan. Eräs tyttö oli kuitenkin täyttänyt jo yhdeksän vuotta, eikä hän ollut vielä oppinut lukemaan. Asiantuntijat arvelivat, etteivät hänen kykynsä riitä tämän taidon opettelemiseen. Tyttö kuitenkin innostui kovasti kertomaan omia satuja. Kerran hän sitten päätti, että kirjoittaisi itse sadun omalla ystävälleen. Piirustuksineen ja lyhyine teksteineen satu täytti monta sivua. Tyttö oli oppinut kirjoittamaan. Tämä satu Pieni ahven eksyy löytyy Voitko olla? –kirjasta (Kemppainen & Riihelä, 2000 s. 34-39, ks. Julkaisut-linkkiä vasemmalla).
*********************************************************
Kiitos kiinnostuksestasi!
Sivulla voidaan julkaista uusia lasten satuja ja kuvia. Lähetä ne tilannekuvauksien kera sähköpostilla: lapsetkertovat (a) gmail.com

Sivun alkuun

Lapset kertovat -pääsivulle


Yhteyshenkilö: